PRESENTACIÓ NOU FÒRUM 2023-2024

 

Al llarg de trenta-quatre anys d'història, el FÒRUM ha conformat una manera de reflexionar la fe, compromesa amb l'humanisme, una manera de viure la solidaritat compromesa amb les persones descartades, i una manera singular d'obrir horitzons d'esperança en temps obscurs. Som dones i hòmens que buscàvem nous camins per viure la nostra condició cristiana, jóvens i majors que se sentien orfes en les seues parròquies i comunitats i resistien davant l'involucionisme de l'Església; sacerdots i laics que s'indignaven davant el segrest del Concili Vaticà II, hòmens i dones que parlen amb Déu en la seua llengua materna quan el valencià estava proscrit en la litúrgia. I així nasqué la gran família del Fòrum, que ha sobreviscut menyspreu diocesà, al decaïment de l'edat i al dol davant el comiat de veure partir amics i amigues que comprometeren decididament les seues vides en aquest projecte.

 

La família Fòrum accepta la invitació que ha fet el Papa Francesc, en la primera Exhortació apostòlica, "a ser persones audaces i creatives a l'hora de repensar els objectius, les estructures, els estils i els mètodes evangelitzadors". La nostra audàcia vindrà de caminar junts a la llum i per la força de Jesús Natzaret en els nous contextos socials, econòmics, polítics, culturals i religiosos. Fou l'Assemblea d'aquest any, qui suggerí que el Fòrum se celebrara al llarg de tot l´any mitjançant accions formatives, trobades i activitats preparatòries; que es potenciara la participació i es fera el possible per obrir-se activament a les generacions jóvens.  

 

Aquest any ens sentim constrets per les veus que venen de les fronteres, per la vida i la mort de les persones immigrants que criden a les nostres portes. "Quina vergonya! ¡La Mediterrània és hui el cementiri més gran" exclamava el Papa Francesc des de l'illa de Lesbos i Lampedusa; és el major desafiament actual a la dignitat humana i a la consciència cristiana. Ens proposem que el Nou Fòrum 2023-2024 siga un espai d'escolta, un espai de conversació, un espai de creativitat i un espai d'amistat.

 

1. ESPAI D'ESCOLTA

Volem crear un espai d'escolta en mig de tanta indiferència; és la nostra manera de véncer les incomprensions. En la tradició budista es conta que algú mentre caminava per la foscor es trobà amb una ombra, s’hi arrimà i descobrí que era un home, s'hi arrimà més i descobrí que era un germà. Volem comprendre per què Suleiman, després d'un llarg viatge pels deserts d'Àfrica ens deixà una nota que deia: "si vosaltres alceu murs, nosaltres construirem túnels". Comprendrem les raons que tenia Suleiman per a suposar que res ni ningú podria posar portes a un procés estructural, ni tan sols la Unió Europea que aquests dies a Granada ha estat més preocupada per restringir els drets i alçar barreres, que per impulsar la germanor universal. Amb l'ajuda de la sociologia, l'ètica, la política i la teologia, obrirem noves avingudes que il·luminen què pensar i què fer.

 

2. ESPAI DE CONVERSACIÓ

 

El Nou Fòrum es proposa de transformar les conferències en converses. No perquè menyspreem el saber especialitzat sinó perquè són temps més de preguntes que de certeses. Necessitem compartir dubtes per trobar camins eficaços; seria pretensiós que algú sabera què fer amb les migracions. El Nou Fòrum potenciarà les converses amb especialistes, amb les persones que sofreixen i són entre nosaltres; sense menysprear les conferències, és temps de conversar, de continuar parlant, d'estar implicats i imbricats amb uns altres; necessitem totes les veus, de les seues llums i de les seues ombres, per afrontar els temps de sotsobre; de totes les vides, amb els seus dubtes i els seus somnis per generar esperança. La conversació és l'espill que ajuda a veure l'anvers i el revers, allò que és desitjat i allò que és aconseguit, el que és dit i el que no.

 

3. ESPAI DE CREATIVITAT

 

La generació més jove, gràcies al maneig de les noves tecnologies, farà possible que totes les activitats del Nou Fòrum es realitzen al mateix temps de forma presencial i de forma telemàtica, de manera que podran incorporar-se a les nostres trobades les persones que per edat o mobilitat no poden participar-hi físicament; també permetrà arribar a tot el País Valencià i a tots els valencians i valencianes que per qualsevol raó estan fora de la Comunitat. Aquest Fòrum convocarà un certamen on poder expressar en imàtgens un nou relat migratori. I incorporarà les possibilitats expressives que té avui la lectura dramatitzada de les veus que criden en les fronteres.

 

4. ESPAI D'AMISTAT

 

El Nou Fòrum està més interessat a enfortir l'amistat entre nosaltres que en proporcionar-nos coneixements abstractes i discursos retòrics.  L'amistat serà el far del Nou Fòrum i serà fructífer si enfortim l'amistat amb el Senyor, entre nosaltres i amb les persones vingudes de lluny. "Vos he anomenat amics". I aquesta amistat s'oferí als deixebles, als publicans, a les prostitutes, als doctors de la llei i als estrangers. Era la prova del Regne. Volem trobar-nos amb les persones vingudes de fora i de lluny, que no seran immigrants ni estrangers sinó amics i amigues, més enllà d'ideologies, territoris i religions. Un infant no acompanyat que vivia al carrer, posà als seus peus un cartell que deia: "sabeu que existisc, però no en veieu”. El mateix ens diuen avui les persones immigrants: "sabeu que existim com a problema, com amenaça, però no ens veieu" La Bona notícia que els jóvens esperen saber de nosaltres és que Déu els dona la mà en amistat. Aquesta és l'amistat que desitgen i que busquen en Instagram o TikTok. El Fòrum del futur seran les amistats que sorgisquen i creem.

 

El Comité Organitzador

18 d´octubre