“L’odi a la immigració és la principal amenaça per a la democràcia i per als Drets Humans”

El sociòleg Albert Mora alerta del perill de la criminalització cap als grups de migrants com a única resposta que s’està donant

VALÈNCIA. 17/01/24. “L’odi a la immigració és la principal amenaça per a la democràcia i per als Drets Humans”. Així de contundent s’ha manifestat el sociòleg i professor de la Universitat de València Albert Mora en la conversa que s’ha desenvolupat al Centre Arrupe de València dins del cicle ‘Visió cristiana de les migracions’ organitzat pel Fòrum Cristianisme Ara i Ací. El professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social, col·laborador en diferents ONGs i partícip en diversos estudis relacionats amb els moviments migratoris, ha manifestat la seua preocupació pel moment social que estem vivint on s’observa que s’està “alimentant postures polítiques més properes a la barbàrie per part de partits d’extrem racisme i violència que mostren l’odi cap als altres”.

 

En la seua interessant ponència ‘Polítiques migratòries i Drets Humans’ Albert Mora va posar de manifest algunes contradiccions i postures hipòcrites que com a societat estem protagonitzant. Amb xifres constatades, va recordar que a la crisi migratòria de 2015, Espanya es va negar a admetre 17.000 refugiats siris que fugien de la guerra al seu país, reduint-se finalment la xifra a 1.900 persones, mentre que, recentment, no ha existit cap problema per acollir més de 100.000 ucraïnesos, “i ningú s’ha qüestionat que això ens haja perjudicat i que ens haja endarrerit com a país”.

Per al sociòleg Albert Mora el context actual és preocupant si atenem als registres que s’estan produint “amb 108 milions de desplaçats forçats a tot el món i amb rècord de sol·licituds d’asil a Espanya”. I front a aquestes situacions, molt lluny de solucionar les causes que les provoquen, “l’única resposta que estem donant és un discurs que criminalitza la immigració”. I ho va exemplificar recordant alguns dels mantres que es repeteixen sovint i que relacionen els immigrants amb “una invasió, una pèrdua de la nostra identitat i dels nostres drets o al fet que s’emporten les ajudes i tinguen prioritat sobre els nacionals”. Per al ponent la pitjor conseqüència que s’està patint és que “la gent està convençuda de que aquests mantres són així i reclamen protecció perquè tenen por”.

 

Segons l’investigador, el fenomen de la migració “s’ha convertit en números” i això ha desembocat a que s’incrementen les violències, tant la directa com l’estructural i la cultural. “Hem avançat en un procés de deshumanització accelerat perquè els Drets no són un regal o una concessió, els Drets Humans són consubstancials, universals i indivisibles”. Segons les xifres exposades, a Espanya hi viuen 500.000 persones en situació irregular, que és el mateix que dir que no tenen els seus drets garantits. Aquesta realitat està assentant-se en un context on “l’onada d’odi està guanyant cada vegada més terreny; els grups fanàtics contra els Drets dels grups migratoris estan creixent i el perill és que arriben al poder”.

 

A la posterior tertúlia mantinguda amb els participants en viu a la conversa organitzada pel Fòrum Cristianisme, Mora va alertar sobre algunes perversions del sistema internacional que “està donant la possibilitat als països receptors perquè paguen per no rebre migrants”.