Adela Cortina: «Cal aconseguir una migració forçosa zero, perquè és injusta»

La catedràtica emèrita d’Ètica i Filosofia Política en la Universitat de València defèn el cosmopolitisme com a solució per als grans problemes

VALÈNCIA. 22/02/24. Al món, actualment, n’hi ha milions de persones que estan vivint una tragèdia, que passen  l’angoixa d’abandonar, juntament amb les seues famílies, sa casa i la seua terra perquè en aquells llocs no poden portar avant una vida raonablement decent. Aquesta situació, la de la migració forçosa, és qualificada per Adela Cortina, catedràtica emèrita d’Ètica i Filosofia Política per la Universitat de València, com “radicalment injusta, una aberració”. Per això, per tal d’abordar la problemàtica mundial que estan causant els moviments migratoris a tots els continents, Adela Cortina, assegura que “s’han de vore i treballar totes les parts del procés, per a que aquest ni tan sols comence”.

La filòsofa, Premi Internacional d’Assaig Jovellanos, ha participat en una nova Conversa del Fòrum Cristianisme al Centre Arrupe de València, on ha defès la necessitat de “caminar per tal d’aconseguir una migració forçosa zero”. En aquest sentit, afirma que aquesta meta seria la desitjada “per a una ciutadania cosmopolita”.

Precisament Adela Cortina ha reivindicat “el cosmopolitisme com una necessitat del segle XXI” perquè davant problemàtiques que afecten a tots com és el cas de les migracions “o tenim una visió cosmopolita o no podrem resoldre els grans problemes”. I ha recordat l’exemple de l’epidèmia de la COVID on va ser necessària l’ajuda i la cooperació de tots per superar-la.

L’autora d’obres com ‘¿Para qué sirve realmente...? la ética’ ha subratllat que “atendre les necessitats de les persones migrades és una exigència de justícia”. Ha apel·lat a la base que configuren els Drets Humans, concretament a la carta de la seua declaració de 1948, per matisar que “no es pot contraposar la felicitat de cadascú a les exigències de justícia bàsica. A la felicitat, cal convidar; la justícia s’exigeix”. Més recent encara, també ha recordat l’Acord Universal de l’ONU de 2018 per a una immigració segura, ordenada i regular.

Per últim, Adela Cortina ha convidat a ser reflexius i crítics i a contestar i desmuntar tots els tòpics que s’associen a la migració i que generen el seu rebuig com per exemple la vinculació entre immigrants i delinqüència. “No val a dir que s’han de respectar totes les opinions. Les persones, totes són respectables, però les opinions s’han de guanyar el respecte”.