Rafael Narbona: "Dins de l’església està sorgint un cristofeixisme preocupant"
El filòsof Rafael Narbona va traslladar la seua visió crítica sobre la societat actual. Va advertir sobre el perill de l'auge de l'extrema dreta i la seua incidència a la mateixa església.
VALÈNCIA. 6/2/25. L'escriptor, filòsof i col·laborador en diferents mitjans de comunicació Rafael Narbona va advocar per "l'associacionisme dels sectors progressistes del cristianisme" per fer front a l'onada "dels sectors més integristes" que actualment es veuen emparats per l'auge de la ultradreta a tot el món. "Hauríem de treballar conjuntament, estrènyer llaços per no sentir-nos tan aïllats", va afegir. Ho va manifestar en la conversa mantinguda al Fòrum de Cristianisme Ara i Ací al Centre Arrupe de València, sota el títol ‘Reptes ètics envers l’extremisme, la violència, els conflictes i les guerres’.
Narbona va analitzar l'actual context comunicatiu dominat per la influència de les xarxes socials i l'ambient de violència que generen, per extensió, en diferents àmbits. "Arran de la crisi de Lehman Brothers el 2008 que va proletaritzar un sector de la classe mitjana, que va convertir l'habitatge en un bé inaccessible i de l'enlairament dels sous, al costat de l'abandonament per part de l'esquerra d'alguns dels seus postulats clàssics per assumir els del liberalisme, s'ha produït un auge de l'extrema dreta a tot el món. I això està convertint la convivència en una cosa gairebé impossible. Es tendeix a deshumanitzar l'altre. S'ha perdut la cultura del diàleg. L'altre és un adversari irreconciliable". Segons l'escriptor, "s'està creant un clima prebèl·lic perquè s'està perdent la cultura democràtica".
L'autor de 'Maestros de la felicidad' es mostrava molt crític respecte a l'estat de desorientació entre les classes més desfavorides i als quals els preocupen qüestions essencials com el salari, l'accés a l'habitatge o a la sanitat. "S'han sentit abandonats i estan votant, curiosament, partits que els estan treient els seus drets. Caldria preguntar-se per què el discurs de l'extrema dreta atrau persones les polítiques de les quals els perjudiquen. Tal vegada perquè han sabut crear un discurs que té un gran poder de seducció, un discurs plagat de fal·làcies, profundament anticristià que està calant en les classes populars".
L'escriptor, que ha patit atacs personals i desqualificacions des dels sectors més tradicionalistes del catolicisme, va recordar que aquests mateixos grups "han arribat a atacar el Papa Francesc per condemnar la guerra i la pena de mort". I va advertir del seriós perill que hi ha que aquests grups vagen guanyant terreny davant l'abandonament progressiu d'altra gent al si de la mateixa església. "El cristianisme ha estat una força socialment a Espanya, contribuint a la transició amb figures claus com monsenyor Tarancón o Alberto Iniesta. Caldria refundar aquesta església" ja que va apuntar la seriosa amenaça que "el sector integrista que està disposat a trencar amb el Papa Francesc i a dividir l'església".
Rafael Narbona va alertar sobre el moviment que es detecta als sectors més integristes del catolicisme. "Ara mateix dins de l'església catòlica sorgeix un cristofeixisme que està tornant d'una manera preocupant".
Va ressaltar que el Papa Francesc "ha estat un regal" i va subratllar l'aportació de la "valenta" exhortació apostòlica 'Fratelli tutti' que propugna "construir ponts" davant "aixecar murs" i fomenta "la cultura de la trobada i no de la confrontació", a més de qualificar el capitalisme com a "pecat estructural que condemna milions de persones a viure en la pobresa i el desemparament".
Davant la cultura de l'odi i els discursos que propicien l'enfrontament social, Rafael Narbona es va mostrar partidari de les actituds personals "donant exemple de diàleg, compromís i solidaritat".