“La dinàmica econòmica actual ens porta a la deshumanització"
Mavi Leida, directora gerent de la Fundació Novaterra i Enric Lluch, doctor en Ciències Econòmiques, centren el debat en els reptes ètics que cal afrontar en l’esfera de l’economia actual.
VALÈNCIA. Febrer. 2025. L’economia ha centrat l’última de les Converses que ha organitzat el Fòrum Cristianisme Ara i Ací que està desenvolupant la seua programació d’activitats al Centre Arrupí de València. En aquesta ocasió el focus ha estat situat en els reptes ètics que cal afrontar en el món actual, sobretot en l’àmbit econòmic. Mavi Leida, directora gerent de la Fundació Novaterra, i Enric Lluch doctor en Ciències Econòmiques han protagonitzat aquesta trobada que, a més de l’assistència presencial també es projecta a través de la retransmissió online i queda registrada en podcast.
“Tindre més no equival a estar millor”, ha matisat Enric Lluch qui explicava que en l’època que ens ha tocat viure “tenim més diners que mai i, al mateix temps, tenim més gent que mai amb problemes mentals i emocionals, així com tenim també molta gent que té molt poc per a viure”. Segons sosté el doctor en Ciències Econòmiques “la dinàmica econòmica actual ens porta a la deshumanització”. I això ve justificat perquè “l’economia està basada en els nostres desitjos, que es confonen amb les necessitats”, una circumstància que, a més, sempre “acaba perjudicant els més pobles”.
Per la seua banda Mavi Leida exposava que el major repte que cal afrontar “és la transformació digital, l’accés i la gestió de la informació”, perquè aquest fet és el que “facilita les relacions socials”. La gerent de Novaterra també ha apostat per “sensibilitzar la gent jove” perquè prenga consciència “i tinga un compromís cap al bé comú”.
En la conversa mantinguda al Fòrum Cristianisme s’ha deixat palesa la dificultat, i al mateix temps la necessitat de canviar alguns dels paradigmes actuals. “L’objectiu econòmic de les famílies ha de passar de maximitzar el benestar social a tindre el suficient per guanyar-se la vida, canviar la racionalitat”, segons Enric Lluch. El canvi també ha de traslladar-se a nivell empresarial, per a que “les empreses paguen salaris dignes, facen productes que tinguen preus justos i servisquen a la gent”. I, en tercer lloc, “a nivell global organitzar l’economia per a que tots tinguen el suficient per a viure i aconseguir que n’hi haja menys gent amb necessitat i pobresa”.